یادداشت روز
کد خبر : 8153
دوشنبه - ۱۴ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۶:۳۸
انتقاد یک جامعه‌شناس و پژوهشگر شهری از تخریب برخی خانه‌های قدیمی در بافت قدیم توسط شهرداری دزفول

دکتر فرامرز معتمد دزفولی : تیشه بر ریشه کالبد نیمه جان بافت قدیم دزفول شهر آجر نزنید/ همیشه ساده‌ترین راه حل ، بهترین راه حل نیست! 

۰🔻دکتر فرامرز معتمد دزفولی جامعه‌شناس و پژوهشگر شهری طی یادداشتی تحت عنوان تیشه بر ریشه کالبد نیمه جان بافت قدیم شهر آجر دزفول در انتقاد به تخریب برخی خانه‌های قدیمی در بافت قدیم توسط شهرداری دزفول نوشت :

 

▫️ در شب های گذشته شاهد تخریب خانه‌های قدیمی باقدمت بالای یک قرن و نیم در قدیمی ترین محله دزفول (محله قلعه) بودیم ، قلع و قمع و تخریب بافت سنتی شهری به بهانه جلوگیری از رفع خطر ، آن هم توسط عوامل شهرداری که با لودر و بیل مکانیکی به پیکر نیمه جان این میراث بافت سنتی شهر دزفول افتاده بودند .

 

▪️ آن ها که خود می‌بایست یکی از اصلی‌ترین متولیان حفظ و نگهداری این میراث تاریخی شهر باشد.

 

▫️افسوس و صد افسوس….

 

▪️مسلماً وضعیت این بناهای رها شده ، مشکلات و مخاطراتی به همراه دارند و رفع این مشکلات نیاز به راهکارهایی علمی و هوشمندانه برای مرمت و بازسازی دارند، اگر غیر از این بود دیگر هیچ بنای قدیمی بر جا ی نمی ماند. همیشه ساده‌ترین راه حل ، بهترین راه حل نیست!

 

▫️در روزگاری به سر می‌بریم که صنعت توریسم ، جهانگردی و بوم گردی ، راز رونق و شکوفایی شهرها می باشند و شهرهای امروزهر یک به فراخور مزیت نسبی و پتانسیل شهری خود در این راستا جهد و تلاش می‌کنند و با چنگ و دندان به حفظ و تولید آنها می کوشند.

 

▪️ کهن شهر دزفول که به عنوان ” شهر آجر” شناخته شده است ،بدون اغراق یکی از بزرگترین پتانسیل های آن ، بافت قدیم و بناهای آجری آن می‌باشد که می‌بایست در حفظ و نگهدار ی و بازسازی آن بافت کوشید نه به تخریب آن به بهانه ها دست گشود.

 

▫️ پر واضح است هر بنای قدیمی یا دیوارنگاره‌های آجری شهر، به جا مانده از گذشته خود گویای ذوق و هنر معمار هنر معماران و استادکاران قدیم شهر دزفول است که همانند یک اثر هنری به سیمای شهر جلوه می‌دهند و هر عابری را به مهمانی خود فرا می‌خوانند و هویت و اعتبار این شهر را با قدمت کهن خود برای او به رخ می‌کشند .

 

▪️اکنون چون کوچه پس کوچه‌های حفظ و حراست شده ی شهرهایی نظیر کاشان و یزد را با دزفول ، با شهر عزیزمان مقایسه می‌کنیم جز افسوس نصیبمان نمی شود….

 

▫️بیش از این و این گونه بی محابا و نا مهربان با این میراث باقی مانده از بافت قدیمی که خود زخم‌های بمباران جنگ تحمیلی را بر دوش می‌کشد نباشیم ،پیش از آنکه بیشتر ازاین دیر شود کاری بکنیم….

 

✍دکتر فرامرز معتمد دزفولی جامعه شناس و پژوهشگر شهری